Românii văzuți de scriitorul rus Feofil Puțâkovici

Scriitorul rus Feofil Feofilovici Puțâkovici (Пуцыкович, Феофил Феофилович (1846-1899), născut în anul 1846, a scris mai multe lucrări printre care: „Русский букварь”(„Abecedar rusesc”), „Русско-славянская азбука” („Alfabet rus-slavon”), „Братское слово” (Cuvânt frățesc”) și în jur de 40 de broșuri din categoria etnografie, sub o copertă cu titlul „Из народоведения” („Din etnografie”). Autorul rus scrie despre arabi, francezi, scandinavi, sud-americani, hinduși, spanioli, cehi, ruși, români, evrei, maghiari, olandezi, bulgari, greci, italieni. Ediția a 3-a are 16 pagini și este dedicată românilor: „Румыны: чтение для народа. Составилъ Ф. Ф. Пуцыкович/С.-Петербургъ ” („Românii – lectură pentru popor. A întocmit F. F. Puțâkovici / Sankt Petersburg”).

Titlul broșurii „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898. Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

Pe prima pagină, sub titlul lucrării, este reprezentat chipul unui român cu pletele lăsate pe umeri și căciulă pe cap.

Chipul unui român din broșura „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici. („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

Pe a treia pagină găsim o hartă a României.

România, o hartă din broșura „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

„Românii – vecinii noștri europeni”.

Pagină din broșura „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

Din primul aliniat, citez:

„Românii sunt vecinii noștri europeni. Ei populează țara cunoscută cu numele de România, care se învecinează cu frontiera noastră de sud-vest, pe cursul râului Prut și josul Dunării. În sud, Dunărea o desparte de Bulgaria și Serbia, în vest o îngrădesc de Ungaria Alpii Transilvaniei și munții Carpați. Acești munți formează un arc, care redă o formă ciudată României.”

Fragment din „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

„România actuală, în antichitate era cunoscută cu numele de Dacia. Cărui popor îi aparținea populația ei străveche, nu se cunoaște cu exactitate. La începutul secolului al II-lea, romanii, după o rezistență puternică a dacilor, le-a cucerit țara, pustiită și omorâtă de război îndelungat, și-au lăsat aici oastea și au adus oameni din diferite orașe ale statului lor mare. Cei veniți, chiar dacă nu erau romani adevărați, vorbeau o limbă latină, cum vorbeau toate popoarele supuse Romei. Amestecându-se cu restul populației băștinașe de daci, aceștia, încetul cu încetul, au întemeiat orașe, diferite așezări, au montat drumuri, poduri, canale, baraje. Țara prospera. Dar dominația romană a durat în total doar circa 150 de ani. La sfârșitul secolului al III-lea, cedând fluxului popoarelor venite din est, romanii au plecat din Dacia. De atunci, România, în decursul mai multor veacuri, a devenit, periodic, pradă a diferitelor popoare, care veneau din est și din nord și se înghesuiau. Limba acestei populații s-a îmbogățit cu multe cuvinte vorbite de popoarele de aici. Cele mai multe fiind cuvintele slave, deoarece slavii, din timpuri străvechi, înconjurau această țară, din mai multe părți. Din cauza vecinătății apropiate cu slavii și a relațiilor permanente cu ei, România a devenit o țară slavo-romană, adică, jumătate slavă, jumătate romană (latină). În sfârșit, această țară, împreună cu vecinii slavi și greci, a fost cucerită de turci, care au dominat-o câteva sute de ani. Încetul cu încetul, cu ajutorul Rusiei, România s-a eliberat de sub jugul greu al turcilor și a format două principate: Moldova și Valahia, care mai târziu s-au unit 

Continuarea fragmentului din „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

în unul singur, cu numele de România. Acum țara este în totalitate liberă și independentă. Însă urmele de robie grea, multiseculară, n-au putut să dispară în câteva zeci de ani. De aceea, România, între popoarele europene, este un stat foarte tânăr, neînsemnat, sărac, care n-a reușit încă să-și dezvolte bogățiile sale naturale, cu care a fost înzestrată din plin de Dumnezeu.”

Fragment din „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

„După mărime, România depășește considerabil multe state mici din vestul Europei, dar cedează în fața acestora după densitatea populației. Ea ocupă 2 300 de mile pătrate, iar populația ei se estimează la 5 milioane de suflete. În genere, românii sunt oameni de statură mijlocie, trup zvelt, puternici, vioi și ușori în mișcări. Ei sunt în mare parte cu părul negru, negricioși, cu ochi expresivi și gură frumoasă, cu dinți strălucitor de albi, cu mâini și picioare mici. Pe lângă toate acestea sunt înțelegători, generoși, ospitalieri, foarte moderați în necesități, răbdători în suportarea greutăților vieții, curajoși în caz de nevoie, dar neîncrezători și destul de leneși. Bărbații preferă să poarte părul lung lăsat pe spate. Mulți se feresc de serviciul militar numai ca să nu fie scutiți de părul lung. Româncele sunt subțiri, vesele și vorbărețe. La vârsta de 13-14 ani românca atinge maturitatea deplină, devine chipeșă și frumoasă – cu păr negru strălucitor, ochi negri, nas coroiat, gură subțire. Dar cum înfloresc devreme, tot atât de repede îmbătrânesc. Frumoasă, înfloritoare la 15 ani, la 30 arată deja ca o vârstnică, iar la 40 – ca o bătrână. Tot atât de repede îmbătrânesc și bărbații.”

Fragment din „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

„Chiar dacă România s-a format din două principate – Moldova și Valahia – în prezent aceasta este un regat independent, care și-a ales drept rege un prinț german din familia regală a Prusiei. Toată țara este divizată în părți, numite departamente, care corespund cu guberniile noastre și se subdivizează în județe, apoi în comunități orășenești și sătești. Armata românească e formată după modelul german. În caz de război țara poate să pună pe câmp o sută de mii de soldați bine instruiți. În afară de trupe terestre, ea mai dispune de o flotă nu prea mare, care constă din corăbii și bărci militare.”

Ultima pagină, dedicată românilor, din lucrarea „Din etnografie. Românii. Lectură pentru popor. Sankt Petersburg, 1898.” Feofil Feofilovici Puțâkovici („Румыны : чтение для народа / составил Ф.Ф. Пуцыкович, С.-Петербург, 1898”)

„Românii nu cedează nimănui pământul său și tot mai mult se stabilesc în statele vecine. Ei au populat în mase deja jumătate din Bucovina vecină, în număr de peste două milioane; locuiesc în Ungaria, o parte considerabilă a trecut în Basarabia noastră și alte țări. Puține popoare sunt pe pământ, care s-ar înmulți atât de repede și și-ar extinde regiunea răspândită de ei, la fel ca poporul român. Fiind un popor blând și pașnic, românii peste tot se stabilesc ferm și atât de bine își răspândește naționalitatea, că oamenii din alte popoare, conlocuitoare cu acesta, treptat se românizează.  Așa au românizat mulți sârbi, bulgari, unguri. Această capacitate extraordinară de a româniza oameni din popoare total diferite se explică prin faptul că românii nu pot și nici nu vor să învețe o limbă străină. Dacă nu este absolut necesar, românii nu vor depune niciun mic efort să vorbească ceva cu vecinii. Ei îi lasă pe aceștia să încerce să le vorbească. Vecinii într-adevăr cedează, învață limba română și vorbesc cu veniții. Încetul cu încetul, această limbă devine una comună acolo unde mai înainte nu se auzea deloc. Românizarea oamenilor din alte popoare e promovată și de femeia română, care este luată în căsătorie, pentru frumusețea ei, de vecinii slavi și maghiari. „E suficient să intre  românca în familia cuiva și toată casa devine românească” spune un proverb sârb. 

Dacă poporul român era nu demult pierdut printre națiuni străine, uitat de toți, gemând câteva secole sub greutatea jugului turcesc, a reînviat și a devenit un popor liber și îi datorează în primul rând Rusiei pentru asta. Cu toate acestea, România actuală, nimerind sub conducerea germană, nu ne destăinuie prea multă prietenie și tot privește în direcția nemților.”

Surse:

1) dic.academic.ru

2) http://dlib.rsl.ru

Reclame

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Românii văzuți de scriitorul rus Feofil Puțâkovici

 1. Neddhu

  „Românii nu cedează nimănui pământul său și tot mai mult se stabilesc în statele vecine. Ei au populat în mase deja jumătate din Bucovina vecină, în număr de peste două milioane; locuiesc în Ungaria, o parte considerabilă a trecut în Basarabia noastră și alte țări.” Cika romanii nu cedeaza nimanui pamantul lor… Bai logic ba rus mort de 100 de ani , ca altfel am fi dracu toti dusi. Auzi se stabilesc in alte tari , in basarabia lor… Sictir de hoti. Nu invatam alte limbi. Lol cand romanul e fudul si schimba imediat orice in limba care e la moda: latina,slava,turca,franceza,engleza mai nou.

  • jun

   Nu fi si tu cap sec, el spune cum se vad romanii in anu in care a scris, vrei sa auzi cum spune cineva ceva de bine despre romani? pai apuca-te si tu si fa ceva de care sa fim mandrii.
   Imi pare rau de asta ca sunt si eu roman, dar asta e realitatea, este o tara putin civilizata in comparatie cu altele vecine.
   Foarte rau a fost comunismul si pentru ca a distrus tara, dar si pentru ca ne-au facut sa credem ca romanii suntem cineva. Mie nu mi se pare ca suntem mai cu mot decat nici o alta tara, si daca spui ce se aude des: romanii sunt destepti, a fost brancusi, eliade, enescu, palade. Pai sa stii ca si alte tari au atati sau chiar mai multi” oameni destepti”. Sa crezi ca romanii sunt mai ceva e sa fii ignorant si sa nu cunosti cultura altor tari.
   ARTICOLUL ASTA NU SCHIMBA NICI CINE SUNTEM NICI CINE AM FOST. Imi pare bine ca putem vedea o opinie a lu cineva din alta tara, ca asa putem vedea ca nu merge bine natia asta si sa ne elevam.
   Si cum spune ca romanii se stabilesc in tari vecine, pai poate era adevarat. Dar nu asta ne face sa fim mai prejos, numa cum e romania in prezent e adevarata problema.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s