Basarabia țaristă în imagini

Pictorul rus Konstantin Matveevici Gribanov (1797 – ?) (Константин Матвеевич Грибанов)

a slujit ca revizor comercial la Ministerul de Finanțe rus. La începutul secolului al XIX-lea, acesta a gravat un pachet de cărți de joc (60 de cărți)  consacrate unor provincii și teritorii diferite ale Imperiului Rus din acea perioadă. Pe o parte a fiecărei cărți sunt întipărite hainele tradiționale ale localnicilor și stema provinciei, iar pe verso este o hartă geografică.

Provincia Basarabia, pe atunci, se afla în componența Imperiului Rus.

Stema provinciei Basarabia pe o carte de joc, începutul secolului al XIX-lea. Pictor Konstantin Gribanov (Константин Матвеевич Грибанов)

În imagine este reprezentată stema Basarabiei țariste, reprezentând vulturul bicefal rus și capul de bour moldovenesc, dedesubtul căreia sunt menționate câteva orașe:

 1. Chișinău
 2. Bălți
 3. Hotin 
 4. Tighina
 5. Ismail
 6. Cetatea Albă  

Pe partea dreaptă, sub treflă, este situată silueta unei femei în port național.

Provincia Basarabia pe o carte de joc, începutul secolului al XIX-lea. Pictor Konstantin Gribanov (Константин Матвеевич Грибанов)

În această imagine este harta provinciei Basarabia, pe care este specificată distanța de la Chișinău până la Sankt Petersburg (1692 ½ de verste) și de la Chișinău până la Moscova (1 425¼ de verste).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea apare un set de cărți poștale ilustrate (82 la număr), câte una pentru fiecare provincie a Imperiului Rus. Fiecare carte prezintă o imagine de ansamblu a culturii, istoriei, economiei și geografiei a unei provincii. Partea din față a cărții prezintă semne distinctive, cum ar fi râuri, munți, orașe și industrii mari. Partea inversă arată o hartă a provinciei și sigiliul său, informații privind populația și costumul național al localnicilor. Cartea cu numărul 35 înfățișează provincia Basarabia și câteva puncte definitorii ale acesteia.

Carte poștală ilustrată reprezentând câteva caracteristici ale provinciei Basarabia, a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Imperiul Rus. Konstantin Gribanov (Константин Матвеевич Грибанов)

În imagine sunt menționate următoarele trăsături:

„Două cetăți și o citadelă antică, industriile Munților Carpați, agricultura, creșterea animalelor, cherestea plutitoare, viță de vie, pescuit, pajiști de fân, recoltarea tutunului.

Orașe:

 1. Chișinău
 2. Hotin
 3. Soroca
 4. Bălți
 5. Orhei
 6. Tighina
 7. Cetatea Albă
 8. Cahul
 9. Ismail  

În provincie sunt 4 vămi. 

De la Chișinău până la Sankt Petersburg sunt 1663 de verste și de la Chișinău până la Moscova sunt 1371 de verste.

Comerțul prosperă.”

Carte poștală ilustrată reprezentând câteva caracteristici ale provinciei Basarabia, a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Imperiul Rus. Konstantin Gribanov (Константин Матвеевич Грибанов)

„Clima este, în genere, curată.

Populația provinciei constă din: moldoveni, ruși, greci, bulgari, sârbi, armeni, tătari, evrei, țigani și coloniști germani. 

Basarabia are ieșire la Marea Neagră. Bazinul hidrografic este reprezentat din râurile: Bâc, Nistru, Dunăre și Prut. 

În provincie sunt 792 000 de suflete de ambele genuri. Are o suprafață de 41, 511 verste pătrate. Învelișul de sol include trei tipuri: argilă, nisip și cernoziom. ”

Surse:

1) http://www.wdl.org

2) http://biographical-encyclopedia.info

3) http://www.wdl.org 

Reclame

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Basarabia țaristă în imagini

 1. Pingback: Basarabia sub Rusia. 1821-1848 (2) | În Linie Dreaptă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s