Aleksandr Pușkin despre moldoveni

Alexandr Sergheevici Pușkin (1799 – 1837) este un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, fiind considerat cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne.

În anul 1882, la Moscova apare ediția a opta de scrieri cu titlul:„Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie.”(„Сочинения А. С. Пушкина. Критические, библиографические, полемические и исторические статьи и заметки. Дневник. Записки. Путешествие.”). Aici sunt publicate poezii, povești, anecdote. Pușkin scrie și despre Chișinău, despre țigani și despre războiul ruso-moldo-otoman din anul 1711. În articolul „Memoriile brigadierului Moreau de Brasey în campania anului 1711” poetul rus vorbește despre brigadierul francez Jeune Nicolas Moreau de Brasey, care se deosebea prin „minte și veselie a unui vagabond lipsit de griji și care întruchipează o mulțime de detalii curioase și revelații neașteptate”. Moreau De Brasey, în anul 1710 a fost primit de Petru I al Rusiei în serviciu cu gradul de colonel. Acesta a participat la Campania de la Prut unde a fost rănit, demis și a primit gradul de brigadier. Ulterior, fiind nevoit să părăsească Rusia. A scris câteva articole printre care:„Journal de la campagne de Piemont sous le commandement de Mr. de Catinat” (1690, 1691 și 1692), „Relation de ce qui s’est passe a Chalons sur Sone a l’entree du duc de Bourgogne” (1701), „Suite du Virgile traversti de Paul Scarron” (1706), „Memoires de la guerre du Turc et du Russe” (1713). Una dintre cele mai cunoscute lucrări fiind „Memoires politiques amusants et satiriques, de Messire (Jeune Nicolas de Brasey, comte de Lyon), colonel du regiment de dragons de Casanski et brigadier des armees de sa Majeste Czarienne” (1716) în care descrie Campania de la Prut din vara anului 1711 a armatei ruse sub conducerea lui Petru I împotriva Imperiului Otoman în timpul războiului ruso-turc din 1710-1713.

Coperta cărții „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie. Aleksandr Pușkin” („Сочинения А. С. Пушкина. Издание осьмое, исправленное и дополненное, под редакцией П. А. Ефремова„)

În articolul „Memoriile brigadierului Moreau de Brasey în campania anului 1711” Pușkin vorbește despre evenimentele secolului al XVIII-lea, despre războiul ruso-moldo-turc din anii 1710 – 1713, despre Campania de la Prut din Principatul Moldovei, despre țarul Petru I și alte mărturii din acea perioadă.

„Memoriile brigadierului Moreau de Brasey” din „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie. Aleksandr Pușkin” („Сочинения А. С. Пушкина. Издание осьмое, исправленное и дополненное, под редакцией П. А. Ефремова„); pagina 440.

„Memoriile brigadierului Moreau de Brasey.

Încep cu unul dintre cele mai minunate și geniale evenimente la care am fost martor în aceste părți pustii: anume cu războiul, declarat de sultan lui Petru I, imperatorul Rusiei Mari și Mici. Dar, ca să v-o prezint într-o formă adevărată va trebui să descriu evenimentele anterioare care au avut loc.”

Fragment din „Memoriile brigadierului Moreau de Brasey” din „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie. Aleksandr Pușkin” („Сочинения А. С. Пушкина. Издание осьмое, исправленное и дополненное, под редакцией П. А. Ефремова„); pagina 456

„La 29 iunie, Măria Sa, Regele a stat la masă până la ora 7 seara. Ridicându-se de la masă, se sfătuia. Generalul Rönne a propus să fie trimiși 15 000 de oameni în Valahia, o parte bună în care sunt multe lucruri bune și care putea să asigure armata. El susținea că voievodul valah fiind de una şi aceeaşi naţie şi religie cu gospodarul moldovean nu va întârzia să se supună, să-și unească armata cu a Măriei Sale și să ne ofere rezerve vitale.”

Fragment din „Memoriile brigadierului Moreau de Brasey” din „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie. Aleksandr Pușkin” („Сочинения А. С. Пушкина. Издание осьмое, исправленное и дополненное, под редакцией П. А. Ефремова„); pagina 457.

„În afară de cei 15 000 trimiși în Valahia, 4 000 trebuia să rămână în Soroca ca să păstreze retragerea și să însoțească aprovizionarea, dacă am fi rămas în Moldova; 2 000 în Moghilău, pe unde se putea de întors în caz de înfrângere și 3 000 în Iași, pentru apărarea Moldovei și pentru a ține locuitorii în supunere.”

locul

Fragment din „Memoriile brigadierului Moreau de Brasey” din „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie. Aleksandr Pușkin” („Сочинения А. С. Пушкина. Издание осьмое, исправленное и дополненное, под редакцией П. А. Ефремова„); pagina 460.

„Armata a 13-a a înaintat încă 3 mile; însă trecerea peste un munte abrupt, care se afla pe malul râului a oprit armata. Am ajuns în locul stabilit pentru lagăr nu mai devreme decât ora 3 de noapte. În aceeași zi am văzut după acel munte un mormânt străvechi a unui domnitor moldovean. Ea era de forma unei piramide cu patru unghiuri, mult mai lată în bază decât în înălțime.”

Fragment din „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie.”(„Сочинения А. С. Пушкина. Критические, библиографические, полемические и исторические статьи и заметки. Дневник. Записки. Путешествие.”); pagina 460.

„Moldovenii care mergeau după armată, dintre care mulți vorbeau bine latinește ne-au povestit despre el (mormântul n.a.) următoarea poveste:

Gospodarul care se odihnește în acest mormânt a fost un mare luptător, dar nefericit în toate activitățile sale. Acesta a comis un atac asupra unor pământuri vecine pe care le-a luat în posesiile sale. Ambele armate s-au întâlnit și au luptat în acea vale.”

Fragment din „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie.”(„Сочинения А. С. Пушкина. Критические, библиографические, полемические и исторические статьи и заметки. Дневник. Записки. Путешествие.”)

„Lupta sângeroasă a durat două zile. Gospodarul moldovean a învins; armata inamicului a fost înfrântă sau capturată, iar dușmanul a fost găsit printre cadavre străpuns de unsprezece săgeți. Dar învingătorul, în timp ce-i mulțumea lui Dumnezeu moare în urma unei răni primită în luptă și pe care n-a simțit-o din fierbințeală. El nu avea copii și armata și-a ales drept conducător pe unul din stăpânitorii lor. Prima poruncă a conducătorului a fost ca fiecare luptător, fiecare locuitor moldovean și fiecare rob să aducă câte 3 picioare (unitate) de pământ în acest loc. După aceasta el a înălțat această piramidă din pământ, în mijlocul căreia se află o cameră cu tavan boltit. Acolo este înmormântat trupul predecesorului său, iar camera este plină de comori care-i aparțineau inamicului său. Mai târziu intrarea în cameră a fost încorporată și piramida terminată. În partea de sus era o platformă care s-a păstrat până astăzi; pe ea se înălța un  trofeu din armele celor uciși, care astăzi nu mai există. Povestitorul  a adăugat că toți gospodarii care au domnit mai târziu și care au vrut să pătrundă în camera sfântă au murit mai devreme de a scoate măcar o piatră din zidul ieșirii. Curganul părea că e atent acoperit cu gazon.  Noi l-am întrebat pe moldoveanul nostru: cine are grijă de mormânt? El spune că locuitorii, stabiliți în jur la trei mile depărtare, anual, în martie și septembrie vin să tundă mormântul cu foarfecele asemănătoare cu acelea pe care le folosesc livădarii noștri. El a adăugat că atunci când nu fac asta, atunci e lipsă de roadă. În final, el ne asigura că de când lăcustele s-au năpustit peste pământul lor, totul a fost nimicit, cu excepția spațiului stabilit în aceste trei mile de împrejurare unde n-a venit, deși zbura din toate părțile: și din părți, și din spate.

Am crezut doar parțial această poveste și urmările ei, chiar dacă povestitorul se lăuda că e nobil și militar.”

Fragment din „Memoriile brigadierului Moreau de Brasey” din „Scrieri de A. S. Pușkin. Ediția a opta. Tomul al V-lea. Proza anilor 1815 – 1837. Articole și însemnări critice, bibliografice, polemice și istorice. Agendă. Lucrări. Călătorie. Aleksandr Pușkin” („Сочинения А. С. Пушкина. Издание осьмое, исправленное и дополненное, под редакцией П. А. Ефремова„); pagina 479.

„În timpul șederii noastre în lagărul de peste Nistru în Podolia, Măria Sa, Regele a dorit să știe cu exactitate care sunt pierderile acestuia în campania aceasta scurtă, dar grea. S-a ordonat fiecărui brigadier să prezinte în dimineața următoare un raport detaliat a brigăzii sale, identificând starea acestora din prima zi de când am intrat în Moldova și din ziua când a fost emis ordinul. Voia Măriei Sale a fost îndeplinită: din 79 800 de oameni, câți era la intrarea noastră în Moldova, dacă e să scădem 15 000, aflați în Valahia cu generalul Rönne, trebuia să rămână 63 800, dar au rămas doar 37 315. Iată totul ce a ieșit din Moldova. Restul au rămas îngrășământ pentru acest pământ sterp, parțial distrus de focul inamicului, dar mai mult de diaree și foamete.”

Surse:

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Pu%C8%99kin

2. http://lib.pushkinskijdom.ru/Default.aspx?tabid=10326

3. http://www.rulex.ru/01020682.htm

4. http://de.wikipedia.org/wiki/Carl_Ewald_von_R%C3%B6nne

Reclame

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „Aleksandr Pușkin despre moldoveni

  1. Pingback: Argumente false, antiromânești – în Moldova din stânga Prutului – Despre noi

  2. Pingback: Argumente false privind identitatea moldovenilor – Despre noi

  3. Pingback: Moldovenii și românii sunt popoare diferite – Fals! – Despre noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s