Gustave Theodor Pauly despre români sau valahi

Gustave Theodor Pauly sau Fedor Hristianovici (Федор Христианович) cum era numit în Rusia, german de origine, a studiat la Universitatea din Berlin și și-a început cariera ca militar. În anul 1841 își face stagiul militar în calitate de cornet în regimentul de husari al ducelui Maximilian de Beauharnais. A fost profesor de limbă germană la Casa de copii din Sankt Petersburg și membru al Societății geografice din Rusia. În anul 1862 acesta editează cartea „Description ethnographique des peuples de la Russie” („Этнографическое описание народов России”) care conține însemnări etnografice, descrieri detaliate despre diferite popoare, ilustrații, hărți.

coperta

Cartea „Description ethnographique des peuples de la Russie” de Gustave Theodor Pauly

fragment

Fragment din „Description ethnographique des peuples de la Russie” de Gustave Theodor Pauly; pagina 129

„Popoare de rasă latină. 

Românii sau valahii.

Valahii, Vlahii (Moldavii, Moldovenii), Românii, Rumunii, Ronmanii sau Ruminii, sunt un popor cunoscut încă din primele secole ale erei noastre și constituie un amestec de Daci (Celți), Romani și Slavi (de asemenea de Geți și Pecenegi?). Ei sunt în esență diferiți de vecinii săi Slavi și Maghiari și constituie în ansamblu în jur de 8,000,000 indivizi, inclusiv 770,000 pe teritoriul Imperiului Rus, cei mai mulți locuind în Basarabia (620,000), apoi în guberniile Herson și Yecaterinoslav, în număr de 95,000 în prima și 13,000 în a doua; și în sfârșit în Podolia, 42,000. În nord aceasta atinge Rutenia, – la est, Mica Rusie propriu-zisă, – la sud, Bulgaria, – la vest, frații lor (din Moldova), – și la sud-est, Marea Neagră.
Prin tratatul de la București (1812), țara numită acum Basarabia, locuită în mare parte de valahi, a fost reunită Rusiei. Ea avea ca frontieră Prutul și Dunărea inferioară; dar de la pacea de la Paris din 1856, această graniță a fost deplasat și restrânsă în sud și în partea vestică. Deja, sub domnia Împărătesei Ecaterina a II-a, frontiera rusească s-a extins spre vest până la Nistru, conținând o mare parte din teritoriul acum ocupat de Valahi care, după dominația rusească, au trecut în masă în aceste regiuni.”

Traducere din primele 2 aliniate.

imagine

Valah și moldovean „Description ethnographique des peuples de la Russie” de Gustave Theodor Pauly; pagina 132

Cartea a apărut la Sankt Petersburg în limba franceză, dar însemnările sub ilustrații sunt și în limba rusă. Ulterior, a apărut și în limba rusă.

titlul

Gustav Theodor Pauly „Descrierea etnografică a popoarelor Rusiei”, Sankt Petersburg, 1862; („Этнографическое описание народов России”)

foto

Românii sau valahii. Gustav Theodor Pauly „Descrierea etnografică a popoarelor Rusiei”, Sankt Petersburg, 1862; („Этнографическое описание народов России”)

„Românii sau valahii.

Valahii, moldovenii sau românii – sunt un popor care s-a evidențiat în primele secole ale erei noastre din grupul de popoare constituit din daci (celți), romani și slavi. În Rusia, valahii din Basarabia sunt numiți moldoveni. Valahii care locuiesc în Rusia și-au păstrat, împreună cu credința și limba lor, și caracterul străvechi, în care pot fi observate unele obiceiuri moștenite de la romanii antici. Un exemplu ar putea fi dansurile valahilor, majoritatea dintre care nu sunt cunoscute în Italia contemporană, dar care exprimă idei sau evenimente antice sau întrunesc în sine un sens istoric. Printre alte obiceiuri care poartă urma păgânismului roman este ritualul de a pune răposatului o monedă sub limbă – același obol cu care i se plătea lui Charon, – iar pe cap sau pe sicriu – o găină – jertfa pe care o aduceau romanii. 

În imagine: valah și moldovean.”

Surse:

1. http://www.runivers.ru

2. http://vk.com sau http://mirknig.com

Traducere din limba franceză de http://avevictrix.wordpress.com

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s