Mitropolitul Arsenie Stadnițchi despre originea românilor

Mitropolitul Arsenie Stadnițchi (în lume Avksentie Stadniţkii, în rusă Арсений Стадницкий) s-a născut la 22 ianuarie 1862 în satul Komarovo, judeţul Hotin, gubernia Basarabia într-o familie de preot.

A absolvit seminarul din Chişinău (1880), Academia teologică din Kiev (1885) cu gradul de doctor în teologie.

Magistru în teologie (1895; tema lucrării de magistru. „Gavril Bănulescu-Bodoni, exarhul Moldo-Vlah (1808-1812) şi mitropolit al Chişinăului (1813-1821)”).

Doctor în istorie bisericească, în anul 1904 scrie lucrarea de doctorat cu tema „Studii şi monografii asupra istoriei Bisericii din Moldova”. Această lucrare a fost apreciată de către regele României, care l-a decorat pe autor cu medalia „Bene Merente” de gradul I, ce se înmânează pentru realizări în ştiinţă. Academia de Ştiinţe Rusă i-a decernat, pentru aceeaşi lucrare, marele premiu „Uvarskii”.

coperta

Arsenie Stadnițchi „Studii şi monografii asupra istoriei Bisericii din Moldova”, 1904. Sankt Petersburg („Исследования и монографии по истории Молдавской церкви. СПб., 1904.”)

fragment 2

Fragment din Arsenie Stadnițchi „Studii şi monografii asupra istoriei Bisericii din Moldova”, 1904. Sankt Petersburg

„Românii, numărul cărora, conform statisticilor realizate de savanții români, ajunge până la 13 milioane, iar conform statisticilor străine – până la 10 milioane, locuiesc în Regatul României de astăzi, în Basarabia rusească, în Bucovina austriacă și în Transilvania maghiară și Banat, în Macedonia turcească, Tesalia și Epir, parțial în Serbia, Bulgaria și Grecia. Românii, ca entitate politică, de sine stătătoare, formează Regatul României, care este alcătuit din 2 principate, unite în anul 1862 – Valahia și Moldova, cu o populație de până la 5½ milioane. 

Problema originii poporului român nu este rezolvată cu exactitate, științific,  nici până astăzi, cu toate că la începutul anilor 80 ai secolului trecut Academia de la București a propus o temă națională pentru contribuția căreia se plăteau 20 ooo de franci, inițiată încă de domnitorul Cuza:„Istoria românilor în Dacia din perioada lui Aurelian și până la formarea principatelor valahe”. Incontestabil este însă că românii aparțin grupului de popoare romanice și sunt urmașii coloniștilor romani, aduși de Traian în Dacia cucerită de acesta, dar și ai populației autohtone dacice. 

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că România actuală, adică Valahia și Moldova împreună cu Banatul și Transilvania, ocupă, aproximativ, spațiul Daciei Traiane, dar apare întrebarea: oare, aici, în Dacia antică s-a cultivat poporul român, până la întemeierea principatelor moldo-valahe în secolele XIII – XIV sau poate în alte locuri, de unde au venit ulterior, stabilindu-se a doua oară la locul de baștină?”

Conform autorului, oamenii de știință au început căutările patriei poporului românesc în Balcani, iar alții – în Carpați. De aici au luat naștere două teorii:

„balcanică” și „carpatică”. ”

o teorie

Fragment din Arsenie Stadnițchi „Studii şi monografii asupra istoriei Bisericii din Moldova”, 1904. Sankt Petersburg („Исследования и монографии по истории Молдавской церкви. СПб., 1904.”)

„Reprezentantul teoriei balcanice este Rösler, în lucrarea sa „Romänische Studien. Untersuchungen zur älteren Geschichte Rumäniens” (Leipzig, 1871). Pentru a confirma ideea sa, el prezintă următoarele argumente: 1) populația romană din Dacia Traiană în sec. III a trecut Dunărea, în limitele Bulgariei de astăzi, în caz contrar ar fi fost nimiciți de barbari și, ulterior, de migrația distructivă a popoarelor; 2) începând cu secolul al III-lea până în secolul al XII-lea, nu există nicio referință documentară despre români pentru toată această perioadă îndelungată, și 3) coloniștii romani, obișnuiți cu beneficii culturale, puțin probabil că ar fi schimbat modul de viață urban, comod în toate sensurile, cu unul pastoral, în munții, necunoscuți lor, Carpați, atâta timp cât li se oferea și li se propunea un refugiu sigur în Miziia de peste Dunăre, unde au fost înzestrați și cu pământ.”

a doua teorie

Fragment din Arsenie Stadnițchi „Studii şi monografii asupra istoriei Bisericii din Moldova”, 1904. Sankt Petersburg („Исследования и монографии по истории Молдавской церкви. СПб., 1904.”)

„Reprezentantul teoriei carpatice, însă, este renumitul istoric român A. D. Xenopol, care a scris cea mai bună „Istorie a românilor” în 6 volume (Istoria românilor din Dacia Traiană). Contrar ideii lui Rösler, el susține că împăratul Aurelian și-a dus toată armata în Miziia, căreia i s-ar fi putut alătura doar o parte din populație; restul masei s-a retras, treptat, spre Carpați, ocupând cele mai întunecate colțuri, dealuri mai puțin accesibile și chei adânci. Iar când pământurile Valahiei actuale și ale Moldovei s-au curățat de popoarele semi-sălbatice, păstorii români au coborât, puțin câte puțin în văi și astfel au revenit la locurile vechi. Argumentând această situație prin diferite date științifice, profesorul Xenopol explică, parțial, terminologia bulgară în domeniul ceremoniilor bisericești prin aceea că românii ar fi putut să o obțină locuind nu doar în Balcani, dar și în Carpați, deoarece dominația bulgarilor se întindea și la nord de Dunăre. Pe lângă acestea, din scrisorile regilor unguri și din documentele de proveniență vestică se înțelege că în Carpați existau unele principate românești semi-independente, menționate în prima jumătate a secolului al XIII-lea, ca fiind foarte vechi. „De aceea, – își încheie cercetarea Xenopol, – strămoșii românilor de astăzi n-au părăsit niciodată Dacia Traiană”. Această teorie  a originii românilor, argumentată mai bine decât oricare alta, este și cea mai apropiată de exactitatea și corectitudinea științifică și-și merită dominația în rândul savanților români. De curând, slavistul A. I. Iațimirski a întărit-o, prin lucrările sale filologice, aducându-i un fundament lingvistic. Suntem și noi adepții acestei teorii.”

Surse:

1) http://biserica-ghidighici.md;

2) http://publ.lib.ru

3) http://personalitatibasarabene.info

4) http://ru.wikipedia.org;

Reclame

Un comentariu

mai 17, 2013 · 9:01 pm

Un răspuns la „Mitropolitul Arsenie Stadnițchi despre originea românilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s