Moldovenii, într-un album rusesc din anul 1877

„Instituția de cartografie a lui Ilin Alexei Afinoghenovici” („Картографическое заведение А. А. Ильина”) este prima întreprindere specializată de cartografie din Rusia. A fost întemeiată în anul 1859 de către căpitanul Statului Major General Alexei Afinoghenovici Ilin (Алексей Афиногенович Ильин (1834—1889)) și colonelul V. Poltorațchi (В. Полторацкий) ca litografie de editare a hărților istorice pentru instituțiile militare.

În anul 1877, la tipografia editurii „Общественная польза” apare ediția  cu titlul „Народы России. Живописный альбом.” („Popoarele Rusiei. Album pitoresc”. Sankt Petersburg, 1877.) Albumul conține descrieri populare ale unor popoare: mod de viață, obiceiuri, însoțite de ilustrații.

300-10001

Coperta lucrării „Народы России. Живописный альбом.” („Popoarele Rusiei. Album pitoresc”. Sankt Petersburg, 1877.)

300-10002

„Народы России. Живописный альбом.” („Popoarele Rusiei. Album pitoresc”. Sankt Petersburg, 1877.)

românii.jpgh

Fragment despre români din lucrarea „Народы России. Живописный альбом.” („Popoarele Rusiei. Album pitoresc”. Sankt Petersburg, 1877.)

„Moldovenii (Românii).

Caracterul național și modul de viață.

Moldovenii (Românii) constituie majoritatea populației, circa 3/4 din cifra  totală a guberniei Basarabia. Uezdurile Chișinău, Iași, Soroca sunt populate, aproape în exclusivitate, de aceștia; în uezdul Hotin ei sunt amestecați cu rusinii sau rusnacii (care, se pare că sunt locuitorii originari din nordul Basarabiei), în Tighina și Chișinău – cu oameni veniți din diferite locuri, atribuiți comunităților orașelor și satelor, cu permisiunea guvernului, în vederea populării regiunii pustii. Moldovenii constituie un trib, care locuiește de foarte mult timp în regiunile centrale și de nord ale Basarabiei; iar în uezdurile de sud aceștia s-au mutat de curând, ocupând locurile lăsate de nogaii nomazi.

Originea tribului moldovenesc este încă un subiect nerezolvat în întregime  de cercetările istorice. Pe de o parte afinitatea cu limbile care au rădăcini latine, aflarea pe o perioadă îndelungată a legiunilor romane în țările dunărene, tendințele binecunoscute ale romanilor de colonizare (mai ales a locurilor importante, în sens strategic), însuși numele de români (romani), păstrat de tribul moldovenesc, ne dă un motiv să considerăm  originea lor vestică.

Moldovenii basarabeni vorbesc o limbă latină stricată, amestecată cu cuvinte slave. Limba lor are o rădăcină latină și păstrează mai multe particularități originale ale vechii limbi a romanilor, decât italiana.”

 

moldovenii

De la stânga la dreapta: Țigani și Moldoveni, Bulgari și Greci „Народы России. Живописный альбом.” („Popoarele Rusiei. Album pitoresc”. Sankt Petersburg, 1877.)

Surse:

1. http://mirknig.com/knigi/history/1181196573-narody-rossii-zhivopisnyj-albom.html sau http://www.kodges.ru/nauka/history/47157-narody-rossii.-zhivopisnyj-albom.html;

2. http://dic.academic.ru

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s