Republica Moldova și România în cartea „Drapelele lumii”

În anul 2008, la editura „Eksmo” (Эксмо) din Moscova apare cartea „Drapelele lumii” (Флаги мира) în limba rusă. Lucrarea este alcătuită de autorii A. Petryakova, K. Lipatova, A. Privalova și K. Cijova (А.В. Петрякова, К.Н. Липатова, А.В. Привалова, К.Н. Чижова).

coperta

Coperta cărții „Drapelele lumii” (Флаги мира), Moscova, 2008, editura „Eksmo” (Эксмо). Autori: A. Petryakova, K. Lipatova, A. Privalova și K. Cijova (А.В. Петрякова, К.Н. Липатова, А.В. Привалова, К.Н. Чижова)

 

introducere

„Drapelele lumii” (Флаги мира), Moscova, 2008, editura „Eksmo” (Эксмо). Autori: A. Petryakova, K. Lipatova, A. Privalova și K. Cijova (А.В. Петрякова, К.Н. Липатова, А.В. Привалова, К.Н. Чижова)

 

RM 1

Fragment din „Drapelele lumii” (Флаги мира), Moscova, 2008, editura „Eksmo” (Эксмо). Autori: A. Petryakova, K. Lipatova, A. Privalova și K. Cijova (А.В. Петрякова, К.Н. Липатова, А.В. Привалова, К.Н. Чижова), pagina 26

„Moldova. 

Populație – 4460 000 oameni.

Teritoriu – 33700 km2.

Capitală – Chișinău.

Structură administrativ-federală – republică.

Limba oficială – română (rusă, ucraineană).

Religii de bază – ortodoxism, iudaism.

Valută – leul moldovenesc. 

Republica Moldova este un stat localizat în sud-vestul Europei de Sud-Est. Teritoriul Moldovei ocupă o parte semnificativă a interfluviului dintre Prut și Nistru. Are frontiere comune cu România (la vest) și  Ucraina (la est). Moldova face parte din țările din regiunea Mării Negre, cu toate că nu are ieșire la mare. Lungimea teritoriului țării de la nord la sud este de 350 km, de la vest  la est – 150 km. Relieful este, în ansamblul masei sale, reprezentat printr-o succesiune de podișuri și câmpii joase, multe iazuri. Cel mai înalt munte din Moldova – Bălănești, atinge altitudinea de 429, 5 m. 6% din toată suprafața țării sunt constituite din păduri. Clima în țară e predominant continentală.”

RM2

Fragment din „Drapelele lumii” (Флаги мира), Moscova, 2008, editura „Eksmo” (Эксмо). Autori: A. Petryakova, K. Lipatova, A. Privalova și K. Cijova (А.В. Петрякова, К.Н. Липатова, А.В. Привалова, К.Н. Чижова); pagina 26

 

„Drapelul modern al Moldovei este reprezentat sub forma unei pânze de formă dreptunghiulară, alcătuită din trei benzi de lățime egală, dispuse vertical. Mai aproape de hampa drapelului se află fâșia de culoare albastru-azuriu, în mijlocul pânzei – galbenă, în margine – roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova, care constă în desenul unui vultur, în pieptul căruia este un scut tăiat de culoare roșie (sus) și albastru (jos), în cioc are o cruce, în gheare – un sceptru de aur și o ramură verde de măslin. În centrul scutului se află un cap de bour, de-asupra căruia este o stea cu opt raze. În dreapta capului de bour se regăsește o roză cu cinci petale, în stânga – o semilună cu colțurile îndreptate și înclinate în partea stângă. Toate imaginile de pe scut sunt de culoare aurie sau galbenă. Raportul dintre părțile pânzei drapelului este de 1:2. Proporția dintre lățimea stemei și cea a drapelului este de 1:5.”

România

Fragment din „Drapelele lumii” (Флаги мира), Moscova, 2008, editura „Eksmo” (Эксмо). Autori: A. Petryakova, K. Lipatova, A. Privalova și K. Cijova (А.В. Петрякова, К.Н. Липатова, А.В. Привалова, К.Н. Чижова); pagina 33

 

„România.

Populație – 22400 000 oameni.

Teritoriu – 237500 km2.

Capitală – București.

Structură administrativ-federală – republică.

Limbă oficială – română (se utilizează germana, maghiara, sârbo-croată, turcă, idiș).

Religii de bază – ortodoxism românesc, catolicism, protestantism, iudaism , islam.

Valută – leu.

Drapelul de stat (modern) al României este prezentat sub forma unei pânze dreptunghiulare, alcătuită din trei benzi de lățime egală de culorile galben, roșu și albastru. Benzile sunt dispuse vertical. Drapelul României va fi absolut identic cu cel al Republicii Moldova, dacă am elimina stema reprezentată de pe cel din urmă. Are o proporție de 2:3 între lățime și lungime.

Drapelul a fost adoptat oficial în anul 1848, când a avut loc revoluția în Țara Românească. Pentru prima dată culorile roșu, galben și albastru au apărut în România în perioada de domnie a lui Mihai Viteazul, regele Valahiei (1569-1601), iar în 1821 erau folosite ca simbol al revoluției. Din anul 1948 și până în 1989, pe pânza drapelului românesc era reprezentat stema RSS. Schema aranjamentului benzilor a fost copiată de pe drapelul Franței. ”

 

Surse:

1) http://fanknig.org/book.php?id=24215364

sau http://katushka.net/groups/books/text/38373/,

sau http://www.twirpx.com/file/854510/

 

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s