Ziarul „Moldovanul” despre „trecutul neamului nostru”

Ziarul „Moldovanul” este o publicație săptămânală care apare în anul 1907 la Chișinău. Este cea de-a doua publicație periodică de limba Română din Basarabia (primul ziar de limbă Română din Basarabia vede lumina tiparului în 1906 și se intitulează „Basarabia”).  Prozatorul Gheorghe Madan este redactorul și editorul ziarului până în anul 1908.

În numărul 50 al ziarului (din 31 decembrie), la rubrica „Din trecutul neamului nostru” de pe pagina 3, apare articolul intitulat „Ungurii și tătarii”.

moldovanul

Prima pagină a ziarului „Moldovanul”. Chișinău, 1907

 

ung1

Fragment din ziarul „Moldovanul”. Chișinău, 1907.

 

„Nr. 50, Luni, 31 decembrie.

Din trecutul neamului nostru.

Ungurii și Tatarii.

Dintre toți varvarii năvălitori acei care au făcut mai mult rău Românilor sînt Ungurii. Ei sînt coborîtori din Hunii cei cum(p)liți. 

Ungurii fiind alungați din Rusia de către alte neamuri, venirî de se așezarî între Nistru și Siret, sub un cap al lor numit Arpad. Aici nu șezurî mult, fiind cî Românii și cu Bulgarii îi izgonirî. Atunci ei trecurî pe la miazî-noapte a Daciei, și se duserî de se așezarî dincolo de râul Tisa, în Panonia, pe unde fuse mai de mult Hunii. Acolo stau și pânî astâzi, în țara numitî Ungaria. Ungurii fiind în apropiere de Românii din Transilivania, Temișana și Crișana, se luarî la luptî cu dânșii. Românii nefiind pregătiți de război, furî bătuți și supuși de către Unguri sub a căror stăpânire stau și astăzi. După cuprinderea Transilvaniei, Ungurii furî civilizați și creștinați de către Români și slavi. Însî un dom al lor, numit Ștefan I, pentru ca sî poatî dobândi de la Papa din Roma rangul de Rege (crai), se făcu catolic dimpreunî cu toți Ungurii.

ung2

Fragment din ziarul „Moldovanul”. Chișinău, 1907.

 

Ungurii au cercat de mai multe ori ca să supuie și celelalte țări locuite de Români, însî furî bătuți întotdeaunea. 

Cei mai din urmî varvari năvălitori au fost Tatarii. Ei au venit din Azia sub un cap al lor numit Batu Han și s-au așezat la amiaza Rusiei pe malurile Mării Negre și a mării de Azov. De aici au năvălit asupra României și Ungariei prădând și jefuind tot ce li ieșea în cale. Ba încî au stăpânit Ungaria vreo 20 de ani. În sfârșit, Românii uniți cu Ungurii, după multe și crâncene lupte, izbutesc a-i alunga. Atunci ei se așazî pentru totdeauna pe malurile Mării Negre și a Mării de Azov, în țara numitî Crimeea, de la amiaza Rusiei. Aici ei, fiind în apropiere de Moldova, năvăleau adeseori în aceastî țarî și o prădau; de atunci a rămas vorba în popor „dau tătarii”. Astâzi Tatarii sînt sub stăpânirea Rușilor. După alungarea Tătarilor, strămoșii noștri au început a mai hălădui de varvari. 

ung3

Fragment din ziarul „Moldovanul”. Chișinău, 1907.

 

Multe și mari nevoi și necazuri au suferit strămoșii noștri în timpul năvălirii varvarilor. Sate și orașe (…) biserici, toate au fost dărâmate, averile lor răpite și casele prefăcute în praf și cenușî. Locuințele lor ajunsese sî fie scorburile copacilor și crăpăturile munților sau cel mult niște bordeie săpate în pământ. Pentru hrana zilnicî, nu se îndeletniceau decât cu păstoria și puțin cu lucrarea pământului. Sî se apuce de învățăturî, ori de vreun meșteșug sau negoț nu era chip. Stare, iarî nu căutau sî facî, pentru cî ei se așteptau, dintr-un ceas într-altul, sî fie prădați când de un soi de varvari, când de altul. Ei stăteau zi și noapte cu arma în mânî, spre a se apăra împotriva năvălitorilor. Pentru aceasta, strămoșii noștri, nu numai cî nu puturî merge înainte, dar încî au dat înapoi. Ei uitase tot, și carte, și meșteșuguri, și negoț. Aceasta este pricina, cî noi Moldovenii am rămas în urma altor neamuri, atât în privința învățăturii, cât și în privința meșteșuguri-

mold 3

Fragment din ziarul „Moldovanul”. Chișinău, 1907.

 

lor și a negustoriei. Acum, copiii Românilor trebuie sâ-și deie multî silințî, ca sî putem ajunge pe acele neamuri, care au mers atât de departe în toate privințile.”

Surse:

1) http://dacoromania.net/ro/article/ziarul;

2) http://dacoromania.net/ro/book/ziarul-moldovanul.

Reclame

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Ziarul „Moldovanul” despre „trecutul neamului nostru”

  1. Gloria

    Valabil pentru toata tara! – chiar si acuma – la toate granitele sunt khazari/tatari unguri/maghiari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s