Bulgarul Cristian Racovski despre Basarabia

În anul 1925, la editura Litizdat N.K.I.D. din Moscova apărea volumul socialistului bulgar Cristian Racovski „Румыния и Бессарабия. К семилетию аннексии Бессарабии” (România și Basarabia. La șapte ani de la anexarea Basarabiei).

 

coperta

basa

„Ce reprezenta Basarabia în anul 1812, în timpul ocupației rusești? Un teritoriu bogat, dar pustiit, cu o populație mai mică de 200 de mii de oameni! Conform statisticii rusești din ianuarie 1915 Basarabia avea o populație de 2.686.000 de locuitori. Pe ce argumente se bazează guvernarea română, chiar dacă ar fi să acceptăm punctul ei de vedere referitor la așa-zisul drept istoric, atunci când pretinde că are drepturi asupra unei țări, neavând niciun merit în organizarea și dezvoltarea acesteia?”

 

2

„Renumitul volum „Istoria evului mediu”, publicat de Universitatea Cambridge, consideră că populația Basarabiei e constituită din avari și bulgari românizați. Iar populația moldovenească e alcătuită dintr-un conglomerat de grupuri etnografice. Populația aceasta a preferat limba latină, care este considerabil mai simplă decât limbile slavă sau mongolă. Tocmai de aceea Basarabia, chiar dacă era considerată un teritoriu românesc, practic era populată preponderent de latini, slavi și mongoli vorbitori de limbă română.”

3

„Statisticienii români vor cu orice preț să supună statistica unor scopuri politice, favorabile guvernului român și să demonstreze că populația moldovenească din Basarabia este majoritară. Însă chiar dacă am recunoaște aceste cifre, teza susținută de guvernul sovietic în problematica Basarabiei rămâne în picioare. Așa-zisul principiu etnografic nu aduce după sine niciun drept, ci doar o prezumpție (presupunere). Ce înseamnă un drept, bazat  pe principiul etnografic? Ar însemna că dacă populația respectivă vorbește aceeași limbă cu populația altui stat, se presupune că își dorește unirea cu aceasta. Însă dacă își dorește asta cu adevărat sau nu – rămâne de demonstrat.”

Surse:

  1. http://dacoromania.net/book/румыния_и_бессарабия
  2. http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/biografii-comentate-xlii-cristian-rakovski-un-marxist-leninist-bulgar-inversunat-antiroman-de-calin-hentea-11741304 

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s